Μόστρα Θυμιανών. Το καρναβάλι στα καλυτερά του

Πιστοί στην παράδοση, ο ΜΕΟ Θυμιανών και οι δεκάδες εκατοντάδες επισκέπτες γιόρτασαν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στη Χίο με το κατέβασμα της Μόστρας και την παρέλαση των σατυρικών αρμάτων.

Το Έθιμο της Μόστρας

Η ρίζες του εθίμου χάνονται βαθιά στα χρόνια εκείνα που οι πειρατές ήταν ο φόβος και ο τρόμος των νησιών του Αιγαίου. Εμφανίζονταν από το πουθενά, λεηλατούσαν και λυμαίνονταν το μόχθο των ανθρώπων, σκότωναν και έκαιγαν, φωτιά και μαχαίρι παντού. Η Χίος και οι κάτοικοι, στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν ότι πολυτιμο διέθεταν,  εχτίσαν κατά μήκος τον ακτών και σε απόσταση οπτικής επαφής τις περίφημες βίγλες (=παρατηρητήρια) και με δεδομένο ότι εκείνη την εποχή, όλα τα χωριά ήταν μακρυά από τη θάλασσα, είχαν τον χρόνο από την ώρα που οι πειρατές αποβιβάζονταν στην ακτή, να κρύψουν το μαστίχι, να κρυφτούν και αυτοί και ο «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»…

Οι βιγλάτορες ειδοποιούσαν ο ένας τον άλλο με καπνό τη μέρα και με φωτιά την νύχτα για την έλευση των πειρατών και το σήματα φτάναν στο χωριό… Ώσπου κάποια στιγμή οι Θυμιανούσοι, αλαφροίσκιωτοι και απηυδισμένοι σήκωσαν ανάστημα, μάζεψαν ότι έκοβε και μπορούσε να κάνει ζημιά και την έστησαν στους πειρατές στον Στένακα. Μακελειό…. οι πειρατές τράπηκαν σε φυγή και όσοι πέσαν στα χέρια των Θυμιανούσων κρεμάστηκαν στην πλατεία του χωριού… Μόστρα κανονική…. Το έθιμο γεννήθηκε και σήμερα στα κάγκελα του Αη Στράτη κρεμούν τα λάβαρα των σιναφιών και τα λάβαρα του ΜΕΟΘ.

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών (ΜΕΟΘ)

Ο σύλλογος ιδρύθηκε από μια πρωτοβουλία 7 Θυμιανούσων με σκοπό τη διατήρηση του εθίμου της Μόστρας και την παράδοση του στις επόμενες γενιές. Στα χρόνια που κύλησαν από την ίδρυση του, ο όμιλος ανέπτυξε και μια σειρά άλλων πολιτιστικών δράσεων, όπως την διδασκαλία των τοπικών οργάνων παγιαυλι και τουμπί που συνοδεύουν την Μόστρα, την διδασκαλία παραδοσιακών χορών όπως το Ταλίμι (ένας ιδιότυπος πολεμικός χορός) και ο Δετός (ένας κυκλικός χορός που οι χορευτές είναι πιασμένοι από τους ώμους), χοροί άμεσα συνδεδεμένοι με το έθιμο της Μόστρας αλλά και μια σειρά άλλων χορών τους οποίους σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους του νησιού παρουσιάζουν κατά καιρούς στη Χία Κοινωνία.

Δείτε το βίντεο από τον εορτασμό της Μόστρας 2017

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το στα Social Media:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *